Doe-het-zelf

Heb je interesse om zelf een Betergem Workshop te organiseren?

Dat kan! We stellen alle materiaal van de workshop gratis ter beschikking. Na het invullen van onderstaand formuliertje krijg je toegang tot een pakket met draaiboek, printmateriaal, promotiemateriaal en filmpjes.

Wil je ook een ervaren externe begeleider inhuren om de workshop in goede banen te leiden? Vink het aan in het formulier hieronder en we brengen je in contact met onze pool van begeleiders.

Concept van de workshops

Het spelverloop in een notendop

Zet je schrap want de volksvergadering start met een webinar uit de toekomst, namelijk een toespraak van de minister van Geluk 'Steven Vromman'. We zijn 2038, lokatie 50° 51' NB, 3° 30' OL, Betergem.

Hij roept de volksvergadering weer een keertje bij elkaar om advies te vragen over de nieuwe uitdagingen voor de toekomst.
Hij kadert eerst even de huidige stand van zaken, Betergem anno 2038. Welke vooruitgang is er positief uitgedraaid? Waar moet nog aan gewerkt worden? En welke prioriteiten stellen we best? Lees meer ...

De burgercommissies komen eerst aan bod; zij verdiepen zich in bepaalde thema's zoals de toekomst van wonen, werken, mobiliteit...

Deze thematische uitdieping wordt teruggekoppeld op wijkniveau. Alle uitdagingen worden samen gebracht, de wijkcommissies beslissen welke ideeën verder uitgewerkt worden.

Al deze adviezen worden verzameld en doorgestuurd naar Betergem2038.

Minister van Geluk, Steven Vromman

Grootte van de groep: liefst een veelvoud van zes, met een minimum van 36 personen. We hebben zes thematische burgercommissies van telkens zes personen. De werking per zes maakt de terugkoppeling in de tweede fase van de workshop makkelijker. In de handleiding van het doe-het-zelf-pakket vind je de diverse mogelijkheden terug en de gevolgen hiervan qua themakeuze en zaalopstelling. Uiteraard zijn variaties mogelijk: aan jou en je creativiteit te keuze om naar hartelust te mixen en te remixen.

zaalopbouw

Begeleide workshop

Neem rechtstreeks contact met één van onze Betergem begeleiders in je buurt om een workshop te boeken. De prijs voor de begeleiding van een workshop kost 240 euro + vervoerskosten.

Na het invullen van dit formulier, krijg je de contactgegevens van de begeleiders toegezonden.
 

Doe-het-Zelf

Wil je liever slag gaan met het materiaal om een Betergem 2038 volksvergadering te organiseren met je collega's, met je buurt of in je gemeente?

Dan kan je gebruik maken van ons doe-het-zelf-pakket. Dat bestaat uit een handleiding, een videopresentatie uit 2038 door Steven Vromman, alle workshop materialen en tenslotte ook nog communicatiematerialen voor het geval je hier beroep op wil doen om je workshop te promoten op facebook, op je website of via geprinte affiches.

Na het invullen van dit formulier krijg je de downloadlinks naar deze materialen toegezonden.

Het pakket downloaden en/of voorstel van begeleiders ontvangen

Laat hieronder vrijblijvend enkele gegevens achter en download het Betergem-pakket.

Het pakket omvat:

  1. workshop- en communicatiemateriaal;
  2. een draaiboek met alle info;
  3. vrij gebruik van alle Betergem-materiaal, mits bronvermelding met logo's van TNM en Vlaanderen Circulair

We vragen onderstaande info om een beeld te krijgen van de interesse in het Betergem-pakket: wie gebruikt het, op welke events...

We behandelen je gegevens strikt vertrouwelijk en delen het niet met derden. Schrapping of inzage van je gegevens kan op simpel verzoek aan info@vlaanderen-circulair.be of 015 284 409.

Algemene inspiratie rond transitie

Hoe kan je het lokaal beleid sociaal-rechtvaardig, duurzaam en participatief maken?


Hier vind je de ideeën en voorstellen van beweging.net

Beweging.net

 

De toekomst in lokale handen


Inspiratieboek voor een duurzaam lokaal beleid. 

Gemeente voor de toekomst

De transitie naar een regeneratieve economie

Kate Raworth

donut economie

Plannen voor plaats

Hoe vertrouwd of waardevol de Vlaamse (stads)landschappen ook ogen, de pijnpunten zijn ons evenzeer bekend: door de verkavelingswoede en de oprukkende lintbebouwing worden groen en open ruimte alsmaar schaarser, we rijden ons vast in de file en er zijn problemen met de waterhuishouding. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien hoe het beter kan. 

https://vimeo.com/316377594

‘Iedereen verandert – nu wij nog’ - Hans Vermaak

We veroorzaken dagelijks verandering. En we ondergaan het ook dagelijks. Iedereen verandert dus – zij het niet altijd succesvol. 
Het boek ‘Iedereen verandert – Nu wij nog’ laat in drie delen zien hoe je in je directe omgeving het verschil maakt, hoe je de rest van de organisatie in een verandering meeneemt en hoe je zelf stevig genoeg in je schoenen staat om beide met succes te doen.  Veranderkunde

Een initiatief van:
Transitienetwerk MiddenveldVlaanderen Cirulair

Medegefinancierd door FIDO en OVAM


Deze website biedt een staalkaart en een terugblik op de Betergem-workshops. De geciteerde stellingen en conclusies zijn louter debatmateriaal en output uit de workshop-gesprekken. Ze vertegenwoordigen geenszins standpunten van de organisatoren.